Quarantaine meets Ramadan 2020

We zijn weer terug van weggeweest. In een bijzondere tijd als deze, is het belangrijk – ook voor organisaties en communities – om even weer op de reset-knop te drukken en tijd te nemen voor een diepe, maar gecontroleerde zucht. Een zucht inderdaad, want hoe positief we ook blijven, hoe sterk we ook willen zijn, de gebeurtenissen rondom het COVID-19 virus in de wereld zijn heftig, onverwachts en schokkend geweest. De maatregelen daarentegen zijn veelbelovend en er lijkt langzaam aan meer hoop te komen voor een goed en gezond einde aan de coronacrisis.

Nu we ruim twee maanden in quarantaine zitten, weten we allemaal net wat beter wat echt belangrijk is voor onszelf, maar ook voor anderen. Vitale sectoren die nu de volledige aandacht krijgen, ouders met de handen in het haar omdat ze de rekenopdrachten zelf ook niet snappen, mannen en vrouwen die eindelijk de controle krijgen over het in social-media-verloren gezin, en ga zo maar door.

En toen brak de Ramadan aan. Voor de moslims in Nederland een vastenmaand volledig in het teken van aanbidding, lekker eten en tijd besteden met je naasten. Dit jaar is het anders dan anders, zoals de meeste dingen dat zijn. Maar hoe kun je er gedurende deze laatste 10 dagen van de Ramadan, juist dankzij de quarantaine, het beste uit jezelf halen?

Hieronder delen wij drie gouden tips waar zowel mannen als vrouwen veel aan hebben!

 1. SOCIAL MEDIA VASTEN


  De afgelopen weken stonden in teken van sociale isolatie. We zijn gedwongen meer tijd alleen of met ons eigen gezin te besteden, liever niet op visite te gaan bij anderen, en buiten kan er niet veel meer worden gedaan naast een wandeling of boodschappen. Een van de resulaten daarvan? Een significante stijging van het gebruik van social media. Het is goed om in contact te blijven met je vrienden en familie, maar juist in een maand als deze is het belangrijk om je focus te verleggen naar een betere band met jezelf, maar vooral met die van jouw Schepper. Veel moslims zijn opgegroeid en opgevoed met het idee dat Ramadan vooral een gezellige maand hoort te zijn ; maar vergeten daardoor dat het eigenlijk de bedoeling is dat we alle ‘entertainment’ even opzij zetten, en onze ziel de rust te geven en zuivering geven die het nodig heeft. Dus een beetje social-media-vasten tijdens de Ramadan kan echt geen kwaad, wij beloven dat het je veel goeds zal doen 😉

 2. PLANNED CHARITY

  Heb jij dat ook ieder jaar? Je wilt graag geld of goederen doneren maar je hebt geen idee aan wie: je wordt overspoeld met inzamelingsacties en niets lijkt meer betrouwbaar. Hierdoor blijf je het maar uitstellen en besef je een paar dagen voor Eid dat je nog een Zakaat-ul-fitr-bestemming nodig hebt… Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende betrouwbare organisaties waar je terecht kan, zoals het Nederlandse Zakaatfonds, Islamic Relief, en stichting Dar El Moustaqbel.

  Je kunt jezelf het een stuk makkelijker maken door jouw liefdadigheid, sadaqa en zakaat te plannen: planned charity. Maak voor jezelf een overzicht van de goede doelen die je zou willen steunen en zet elke bijdrage als betaalopdracht klaar in je Internetbankieren-app. Werk je liever met Tikkies? Plan voor jezelf dan een paar momenten per week om op de verzoekjes te reageren, en deel deze verzoeken ook met jouw netwerk: dubbele charity!

  Zaphira steunt VZW Open Je Hart!
  Vorig jaar organiseerden wij met succes een charity iftar ten goede van het weesproject van de Belgische organisatie VZW Open Je Hart. Dit jaar zijn de weeskinderen van het Algerijnse weeshuis zwaar getroffen door de coronacrisis, doordat externe hulp ze moeilijk bereikt en ze volledig van de bewoonde wereld zijn afgesloten. Gelukkig is het wel mogelijk om een donatie te doen en in deze moeilijke tijd te steunen.
  Meer informatie is beschikbaar op deze pagina! 3. CUT THE CARB


  Je hebt het vast gezegd of gehoord deze maand: deze Ramadan wil ik geen bladerdeeghapjes eten! Of het is gelukt is maar de vraag.. Maar wist je dat het minderen van koolhydraten tijdens het vasten voor meer energie en productiviteit zorgt gedurende de dag? Bovendien zorgt een koolhydraat-beperkt (of arm) dieet tijdens het vasten voor:

  – meer vetverbranding
  – herstel van het immuunsysteem
  – minder last hebt van een opgeblazen gevoel, obstipatie en maagzuur!

  In deze video wordt dit uitgebreid toegelicht. De Ramadan is bovendien ook een unieke mogelijkheid om dichterbij de leefstijl van de Profeet Mohammed – salla Allahu ‘alayhi wa sallam – te komen. ‘Vasten staat niet gelijk aan feesten‘ – een simpel en gezond gerecht is voldoende om de volgende dag door te komen.Namens het team wensen wij jou en je naasten nog een gezegende vastenmaand en alvast een fijne Eid! De bovenstaande tips gelden uiteraard ook voor degenen die niet vasten 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *