The Women Empowerment Quiz

Twee weken geleden organiseerden wij onze eerste ‘Women Empowerment Quiz’ op Instagram. Dit was een succes en we hadden een gelukkige winnaar! Zij won het boek ‘Invisible Women’ van Caroline Criado Perez.

We zullen voortaan twee keer per maand een soortgelijke quiz houden op een van sociale media kanalen, de ene keer op Facebook en de andere keer op Instagram. Hierbij stellen wij vragen over dingen die onze community aangaan, over de geschiedenis van de vrouw en belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot Women Empowerment. Makkelijk? Zeker niet! Maar wel leerzaam 😉

De eerstvolgende quiz zal op Facebook worden gehouden op zaterdag 27 juni. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om maandelijks een uitnodiging te ontvangen, want de kans om iets leuks te winnen wil je natuurlijk niet missen. Hieronder delen we je een aantal vragen van de vorige quiz met je, uiteraard mét antwoord. Enjoy!

Zaphira betekent ‘zij die wint’

Een van onze eerste vragen ging over de betekenis van Zaphira. Het antwoord hierop was te vinden op onze website. Zaphira is klassiek-Arabisch voor ‘zij die wint’, ook wel, de overwinnende of succesvolle vrouw.

De eerste universtiteit werd opgericht door een vrouw

Fatima Al Fihri, geboren in Qayrawan (Tunesië) en woonachtig in Marokko, stichtte de eerste universiteit ter wereld in koningsstad Fez in het jaar 859. De ‘Al-Qarawwiyin’ universteit heeft ze vernoemd naar haar geboortestad en was de eerste plek van academisch wetenschappelijk onderzoek. Fatima studeerde zelf aan haar eigen universiteit !

De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in Nederland is groter geworden

In 2019 zakte Nederland op de internationale ranglijst voor gendergelijkheid, de ‘Global Gender Gap Index’. Nederland zakte 11 plaatsen en staat nu op nummer 38. Bovenaan de lijst staan Scandinavische landen als Noorwegen en Zweden, maar ook Rwanda en Namibië staan in de top 10! Nederland heeft bijvoorbeeld nog nooit een vrouwelijke premier gehad, is het aandeel vrouwen in leidinggevende posities enorm laag en werkt een groot deel van de vrouwen parttime.

De islamitische profeet Mohammed (vrede zij met hem) trouwde met een welvarende, ondernemende en oudere vrouw.

Veel van de deelnemers beantwoordden deze vraag met het tegenovergestelde. De vraag luidde: ‘Met wie trouwde de profeet Mohammed (VZMH) als eerst?’ ; en dit is dus niet een jonge of arme vrouw geweest, maar een ondernemende, 40-jarige vrouw, die ook eerdere huwelijken had gesloten en zeer gerespecteerd was in de community waarin ze leefden. Onwijs counterstereotiep voor ons Nederlanders, toch?!

P.S. Beluister nu onze nieuwste podcast over stereotypering van vrouwen in Nederland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *